LSMUG Pradinės mokyklos darbuotojai lankėsi LSMU Gyvulininkystės institute

  • Paskelbė : LSMU Pradine
  • Paskelbta: 2024-07-03
  • Kategorija: Pranešimai

LSMUG Pradinės mokyklos drbuotojai lankėsi LSMU Gyvulininkytės institute ir domėjosi jo vykdoma veikla.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvulininkystės institute vykdomi tarptautinio ir nacionalinio lygio fundamentaliųjų ir taikomųjų žemės ūkio mokslo srities gyvūnų mokslo krypties tyrimai, eksperimentinės plėtros darbai inovacijų kūrimui,  gyvulininkystės konkurencingumui ir tvariam jos vystymui užtikrinti, dalyvaujama aukščiausios kvalifikacijos specialistų rengime, saugomos ir puoselėjamos nacionalinių žemės ūkio gyvūnų veislės ir genetinių išteklių bioįvairovė.

Institutas įkurtas 1952 metais. Šešiuose padaliniuose dirba 84 darbuotojai, iš jų 16 mokslininkų: 1 habilituotas mokslų daktaras, 15 mokslų daktarų. Doktorantūroje studijuoja 2 doktorantai. Institutui vadovauja dr. Artūras Šiukščius. 

Institute parengti 178 mokslo daktarai, 12 habilituotų daktarų. Mokslininkai paruošė ir išleido 64 tomus mokslo darbų rinkinio „Gyvulininkystė“, 42 monografijas, vadovėlius ir knygas, užregistravo 19 išradybos patentų ir gavo 4 Lietuvos Respublikos valstybines premijas. Institute buvo sukurta Lietuvos baltųjų kiaulių veislė, tobulinamos Lietuvos juodmargių ir Lietuvos žalųjų galvijų, Lietuvos juodgalvių avių veislės. Paruošta „Veislinių bulių laikymo ir naudojimo Lietuvos technologija“, taikoma galvijų embrionų transplantacija. Parengti šalies žemės ūkio gyvūnų mitybos ir efektyvaus pašarų panaudojimo moksliniai pagrindai. Nuo visiško išnykimo išsaugotos ir tiriamos senosios Lietuvos žemės ūkio gyvūnų veislės. Tiriamos gyvūnų laikymo technologijos, tausojančios aplinką ir užtikrinančios gyvūnų gerovę.

Pagrindinės instituto veiklos kryptys apima gyvūnų veisimo, reprodukcijos biologijos ir genetinių išteklių, gyvūnų mitybos ir produkcijos kokybės, gyvūnų gerovės ir gyvulininkystės poveikio aplinkai tyrimus.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos